Verslag bezoek Klankbordgroep aan Emerald Kalama Chemical

Kort verslag van het bezoek van Klankbordgroep Veilig wonen en werken op 23-9-2013 aan Emerald Kalama Chemical (door Johan de Groot)

Na de inleiding van deelraadsvoorzitter Paméla Blok waarbij zij iedereen welkom heette, volgde een zeer interessante presentatie van dit chemische bedrijf.

Met interessant bedoel ik, dat als eindproducten benzoëzuur, natriumbenzonaat, benzaldehyde, benzyl-alcohol en de weekmaker K-flex heeft. Dat klinkt allemaal eng, maar wat we ons niet realiseerden als bezoeker, is dat we al deze chemische producten terugvinden in tal van crèmes, die we op onze bodies smeren, eten en drinken.

Emerald maakt op het ogenblik een stormachtige groei door. Omvorming vind plaats voor nieuwe productsoorten. Hiervoor is nieuw personeel nodig. Er zijn dus volop vacatures.

Emerald is de eerste afnemer van overtollige stoom afkomstig van de AVR. Afvalwater wordt, zij het na metingen op  schadelijke stoffen, geloosd in de haven. Na een bezoek per bus aan het bedrijf, met uitleg in de controlekamer en buiten op de plant konden de bezoekers van de klankbordgroep kennis nemen van de bedrijfsvoering.

Na het bezoek aan het bedrijf was er weer gelegenheid om vragen te stellen bij terugkomst in het deelgemeentehuis

Gerry de Rooij van Milieudefensie haalde een rapport aan van april 2012 waarin melding werd gemaakt van achterstallig onderhoud. Dit betreft volgens de uitleg oude installaties die stapsgewijs zullen worden vernieuwd. Het archiveren van incidenten liet ook te wensen over volgens dit rapport. De oplossing hiervan heeft wat meer tijd nodig. Betreft vooral zaken betrekking hebbende op nieuwbouw. Procedures voor elektrische installaties worden steeds vervolmaakt.
Wat is een’ loto’ was ook een vraag ? Dit is Veilig stellen van goede werking van sloten op papier voor de dagelijkse uitvoering.

Na deze vragen was er het gebruikelijke rondje bedrijven.

Een nieuwe deelnemer aan de klankbordgroep stelde zich voor: Rubis Terminal. Is een relatief kleine terminal, ongeveer zo groot als Vopak Botlek.

Een greep uit de vragen aan bedrijven.

DCMR: Meldingen aan DCMR en daarna  geen info aan vragenstellers over de afloop. Is oud probleem en zal nogmaals intern onderzocht worden.

Over Abengoa:  stankklachten zijn hardnekkig probleem. Thans per overtreding 1000.000 euro boete. Zij hebben de inwoners van Rozenburg uitgenodigd voor uitleg. Aansporen om aan te sluiten bij de klankbordgroep. Is gebeurd, maar er is nog geen reactie. Abengoa heeft de inwoners van Rozenburg uitgenodigd voor uitleg op 26 september in Brielle. In Rozenburg zijn erg weinig klachten over Abengoa.

Over Vopak: sinds juni geen klachtengolven richting DCMR. De stankklachten zijn drastisch verminderd, de aanpak werkt.

Air Liquide: gaat binnenkort een nieuw kantoor bouwen ter vervanging van de onbeholpen behuizing voor personeel in de huidige situatie.Zaterdag 5 oktober a.s. is de dag van de chemie. Kijk wie er mee doen en de deuren opent, in ieder geval Huntsman. Kijk ook op www.dagvandechemie.nl
 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.