Slotdebat bestuursmodellen Rdamse deelgemeenten

Slotdebat Bestuurlijk Model Rotterdam

Op 12 December vond het slotdebat plaats op de Coolsingel in Rotterdam over de bestuurlijke modellen. In de burgerzaal waren zo’n 250 personen aanwezig. Ook politici waren uitgenodigd en mochten dit keer wèl meedoen. De fractie van Gemeentebelangen was erbij.

Na een terugblik op het hele proces rond de bestuursmodellen kwam een aantal sprekers aan het woord:

prof. drs.  J. Wallage, voorzitter Raad voor het Openbaar Bestuur

dhr. A.P. M. Krouwel, politicoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam

dhr. D.A. Loorbach, auteur van het Burgermeesterboek en verbonden aan het onderzoeksinstituut voor transities van de Erasmus Universiteit Rotterdam

 

Alle sprekers spraken vanuit hun eigen technisch onderlegde kennis. Op deze manier werden van verschillende invalshoeken de bestuurlijke modellen uitgelegd.  Eensgezind waren ze over het feit dat de Rotterdamse raad  haar inwoners geen bestuurlijk model kan opdringen, dat proces moet vanuit de bevolking komen.  Hierna konden sprekers zich aanmelden om hun inbreng te geven.

De fractie van Gemeentebelangen heeft daar gebruik van gemaakt. Marjon McElligott gaf aan dat de internet enquête van Rotterdam absoluut onvoldoende is om als draagvlak te dienen voor het kiezen van een bestuursmodel (20.000 reacties zijn daar binnen gekomen van de 500.000 vragenformulieren). Dat Rozenburg bij haar inwonerspeiling bijna 50% aan reacties heeft ontvangen, waarvan 95% een eigen gekozen bestuur, eigen bevoegdheden met eigen budget wil. Slechts 5 % denkt daar anders over. 
Wij hebben de aanwezige raadsleden van Rotterdam mee gegeven dat zij moeten luisteren naar wat de deelgemeenten hebben ingebracht en niet uitgaan van de door hun gehouden enquête.

Na het slotdebat was nog de gelegenheid om gezamenlijk de avond af te sluiten. Uiteraard werden de nodige netwerken daarmee aangehaald. Diverse politici wilden graag met ons praten en wij met hen. Zo wist Johan de Groot nog even tijd vrij te maken bij Judith Bokhove van Groen Links. Groen Links had toen nog niet haar stelling geuit welk bestuursmodel zij zouden kiezen. 
Wij zijn blij dat wij ook deze mogelijkheid hebben kunnen benutten om de Rozenburgse belangen kenbaar te maken. 20 december besluit de Rotterdamse raad welk bestuursmodel zal worden uitgevoerd, ook daar zijn we bij.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.