27-11: Thema-avond Veiligheid bij GBR

PRESENTATIES VOOR GBR-LEDEN OVER VEILIGHEID VOOR ONDERNEMERS EN IN WOONBUURTEN

OP DINSDAG 27 NOVEMBER 2012 IN HET DEELGEMEENTEKANTOOR
door Johan de Groot 

 

Verbetering van de veiligheid in de wijken gepresenteerd door Stadsmarinier Jur Verbeek

De avond begon met het vertonen van een filmpje waarin de impact van gewapende overvallen op winkels voor het voetlicht werd gebracht.

Ondernemers die zelf met grof geweld overvallen waren vertelden over hun ervaringen van deze schokkende ervaringen. In het filmpje konden deze mensen dat nog navertellen al hebben zij de overval bijna met de dood moeten bekopen. Net als op alle andere plaatsen was er een oorverdovende stilte te bespeuren direct na het vertonen van deze film.

 

Toen in sommige wijken van Rotterdam begin deze eeuw deze High-crimes schering en inslag waren en dat nog eens steeds erger werd, is afgesproken tussen alle verantwoordelijke instanties zoals Burgemeester, hoofdcommissaris van politie, het Openbaar Ministerie en de Reclassering om het instituut Stadsmarinier in het leven te roepen. De achterliggende gedachte van deze functionaris was de overeenkomst dat als de inzet van een leger niet voldoende effect zal hebben, gespecialiseerde troepen, zoals mariniers zullen moeten worden ingezet. Verder hebben Stadsmariniers niets te maken met mariniers, maar staan er wel mee op goede voet.

Het gevoel van veiligheid moest sterk verbeteren was de opgave. Dit gevoel vertoonde een gat tussen een bagatelliserende overheid aan de ene kant en overdrijvende burgers aan de andere kant.

De inzet van 6 stadsmariniers in Rotterdam heeft ervoor gezorgd dat de waarderingscijfers door de bevolking in sommige wijken waar veel loos was heden ten dage van een 2 naar een 7,5 is gegaan.

En stadmariniers zorgen er dan voor dat die veiligheid die met zoveel tijd, moeite en geld tot stand is gekomen ook zo blijft en zelfs nog zal verbeteren. Dat kan alleen maar als de stadsmarinier, in de rug gedekt ook financieel de neuzen van alle betrokken disciplines in no time in dezelfde richting kan krijgen. Het niet willen of kunnen meewerken door een enkele dienst wordt niet geaccepteerd.

De aanpak van probleemwijken ging toen als volgt (destijds Spangen):

–          Opruimen van hot spots (elke twee jaar een veiligheidsindex);

–          Geen onveilige wijk meer;

–          Aanpak 700 overlastgevende verslaafden;

–          Centraal station moest veilig worden

–          Een veilig openbaar vervoer;

–          Sluiten van de Keileweg (prostitutiezone) en

–          Bestrijden jeugdoverlast.

 

Ook is het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) geïntroduceerd. Rozenburg heeft twee KVO’s.

Het veiligheidsindexcijfer voor Rozenburg was begin dit jaar maar liefst een 9,5, maar hierin zou een verandering kunnen komen, aangezien we in Rozenburg begin dit jaar ineens te maken kregen met diverse overvallen op lijnbussen en op winkels.

 

De tweede presentatie werd verzorgd door onze deelraadsvoorzitter Paméla Blok en ging over het project “Buurt Bestuurt”.

Eigenlijk moeten we vaststellen dat dit project een wijkaanpak inhoudt à la GBR. Op het ogenblik loopt een pilotproject met de wijk “de Hofjes” met een buurtcomité bestaande uit 15 personen.

Daarbij is uitgegaan bij de start van een “0”-meting, waar na de top 3 voor de aanpak wordt bepaald door bewoners en professionals. Die 15 mensen willen zelf hun wijk beter maken.

Als er signalen komen uit een wijk kan dit leiden tot de introductie van Buurt Bestuurt. Een wijk moet schoon, heel en veilig zijn. Dan kan worden voortgeborduurd op de ervaringen welke in 2009 zijn gestart door het wijkteam van de politie in Delfshaven met een proef om bewoners te betrekken bij de veiligheidsaanpak in hun wijk en om tegelijkertijd hun vertrouwen in de overheid terug te winnen. Bewoners mochten meebepalen waaraan politie en Stadstoezicht een deel van hun uren moesten besteden. Onder de naam Buurt Bestuurt ging de proef in de Pupillenbuurt eind december 2009 van start.

Voor meer informatie kun je eens kijken op www.rotterdam.nl/buurt_bestuurt 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.