Klankbordgroep 25 juni+bezoek aan Air Products

VERSLAG KLANKBORDGROEPBIJEENKOMST VEILIG WONEN EN WERKEN BEZOEK OP 25 JUNI 2012 AAN AIR PRODUCTS (door Johan de Groot)

Bij de inloop van het deelgemeentehuis om kwart voor zeven stond het kopje koffie met een gebakje klaar in afwachting van de presentatie van het bedrijf Air Products. Vele bekende gezichten van “captains of industry” kwamen binnen druppelen, Marc van Gijzel van Vopak voorop. Hij is de enthousiaste promotor van de deelnemende bedrijven als het om het frequente contact gaat tussen bedrijven en de Rozenburgers.

De PowerPoint presentatie van Air Products werd vol geestdrift verzorgd door manager Mark van Wijk en door directeur Robert van Deursen. Hij legde uit dat Air Products een “Fortune 500 company” is. Dat betekent dat zij beursgenoteerd zijn in de Dow Jones.

Wat produceren ze allemaal bij Air Products? Op die vraag die bij de bezoekers leefde werd uitvoerig doch met verve antwoord gegeven. Men produceert daar vloeibaar gas te vervoeren met vrachtwagens, leveren aan kleine fabrieken bij de klant op het terrein en verwerken gas in cylinders. Ook wordt er gas  via pijpleidingen geleverd aan klanten en verkopen zij complete fabrieken om op de gewenste plek te bouwen voor de klant. Ik kan mij herinneren dat ik eertijds bij een bezoek aan Heineken Zoeterwoude hetzelfde verhaal te horen heb gekregen. Een complete fabriek of brouwerij leveren, toe maar!

Ook produceert Air Products toevoegingen voor harsen en verf, diverse gassen en chemicaliën. De meest spraakmakende toepassing die ik gehoord heb is die van het toevoegen van stikstof bijvoorbeeld aan in te vriezen voedsel bijvoorbeeld van IGLO. Op die manier kan razendsnel voedsel worden ingevroren voor levering en bewaring in de handel. Dit bracht mij later tijdens de rondleiding in de fabriek op een oude grap over IGLO en vroeg onze rondleider of hij wist wat die letters beteken. Nee was het antwoord. Nou IGO staat voor Indien Giftig Langzaam Opeten ha..ha..

 Maar als klap op de vuurpijl vertelde Robert van Deursen eerder op de avond, dat bij het aanleggen van de Scheldetunnel in Zeeland, de grond voor het boren van de tunneldelen eerst werd geïnjecteerd met stikstof om afkalven en instorting tijdens het boren te voorkomen. Verrekte gaaf zeg! Hoe kom je er op! Kijk daarvoor ga je nou naar zo’n klankbordgroep toe.

Bedrijfsbezoek 
Na de presentatie reden we met een vrijwel volle bus naar de beide vestigingen in de Botlek van Air Products. Een ding wat mij daaraan erg opviel was nog voor we uitstapten, dat de hele plant erg opgeruimd en schoon was. Zelfs in de werkplaatsen was alles overzichtelijk , ordelijk en schoon. Een opgeruimde werkplek zonder obstakels zorgt voor veilige werkomstandigheden. Dat is regel 1 van de Arbeidsomstandighedenwet herinner ik mij nog als Arbo coördinator uit een werkzaam leven.

Opmerkelijk te weten dat zo’n hele plant gerund kan worden door 10 à 12 mensen en ’s nachts zelfs door twee. De rest doet de computer. In de controlekamer kwamen mijn vrouw en ik nog een goede kennis tegen, die ons geheel privé uitleg gaf, wat ze daar allemaal controleren wat er in de productieprocessen gaande is. Heel interessant.

(Vragen)ronde bedrijven
Weer terug in het deelgemeentekantoor was er gelegenheid om vragen te stellen en daar maakte Gerry de Rooij gretig gebruik van. Goed voorbereid als zij altijd is vroeg zij onder andere, na de organisatoren te hebben bedankt voor de uitnodiging, opheldering over het laatst verschenen milieuverslag van Air Products dat uit 2005 dateert. Is er daarna niets meer gebeurd? De uitstoot van stikstofdioxide (NOX) zou toch gereduceerd worden?
Air Products is een grote energieverbruiker. Eén van de twee plants in de Botlek  gebruikt net zoveel stroom als heel Spijkenisse vertelde men ons daar tijdens de rondleiding. Volgens de heer Van Deursen is de CO2-uitstoot toch flink gereduceerd door meer efficiency. De DCMR heeft op het gebied van de uitstoot van NOX extra maatregelen opgelegd welke nog boven de Europese richtlijnen uitgaan.

Het laatste deel van de bijeenkomst, dat gewoontegetrouw bestond uit een rondje bedrijven werd door de vertegenwoordiger van de AVR uitleg gegeven hoe de vliegenoverlast vanuit de AVR is bestreden. De DCMR heeft hierop toezicht gehouden. De oorzaak was niet, zoals de geruchten deden geloven, veroorzaakt door Napolitaans huisvuil.

Paméla Blok, onze deelraadsvoorzitter, vroeg aan de DCMR wanneer de twee eerder ontvangen e-noses geïnstalleerd zullen worden. De voorbereiding is gestart en DCMR zal contact hierover houden.

Gerry toonde nog een krantenartikel waarin stond dat het nog steeds mis is bij Odfjell. De vertegenwoordiger van dit bedrijf toonde aan dat niet alles wat in de krant staat over dit bedrijf klopt. Bij Odfjell wordt nu intensief gewerkt met een nieuw computersysteem waarin alle inspecties nauwgezet en overzichtelijk worden verwerkt, zodat bij inspecties duidelijk wordt wanner en gecontroleerd is, wat er mis was en wat er aan gedaan is.De directeur onderhoud van Odfjell, Robert van de Zande, heeft zich de gang van zaken van de laatste tijd aangetrokken, heeft misstanden erkend en is teruggetreden. Voorheen werden de controles niet goed geregistreerd en daardoor kreeg men geen goed beeld van de staat waarin leidingen en tanks zich bevonden.

Marc van Gijzel van Vopak gaf nog aan dat de metingen van de dikte van de tankwanden een heel technisch verhaal is en dat tegenwoordig, ook bij Vopak, de afgifte van vergunningen afhankelijk gesteld is van regelmatige metingen, welke periodiek door de regering zijn voorgeschreven. De DCMR kan onmogelijk alle gegevens over veiligheidsinspecties door bedrijven zelf opslaan. Dat is veel te omvangrijk dus wordt dat aan de bedrijven zelf overgelaten maar daar is wel toezicht op.

Marc verontschuldigde zich nog voor een toch onverwachte stankoverlast voor Rozenburg in de periode maart/april. Zij hebben dit zelf gemeld aan de DCMR en Vopak heeft daarop extra maatregelen genomen om op de steiger een gasbrander in gebruik te nemen.

Na weer een hoop wijzer geworden te zijn konden de aanwezigen de dorstige kelen laven met een drankje waarbij er genoeglijk werd nagepraat en ook nog volop vragen werden gesteld aan de representanten van de deelnemende bedrijven.

 In september is er weer een volgende Klankbordgroep.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.