markt

Bizarre verhogingen tarieven weekmarkt

Tariefsverhoging weekmarkt Rozenburg Z-H

Zoals de meesten van u  wel gehoord of gelezen hebben zijn de prijzen voor de ambulante handelaren op demarktRozenburgse weekmarkt dramatisch verhoogd in 2012. Zijn de kwartaaltarieven in onze omliggende gemeenten gemiddeld met 15% verhoogd,  moest er door ‘de Stad’ in Rozenburg een verhoging gemaakt worden die ligt tussen de 30% en wel 300%. Dat dit geen meevallertje is blijkt uit een (fictief)rekenvoorbeeld.

 VOORBEELD: een kraam van 5 meter lang en 2 meter breed.

In de zelfstandige gemeente Rozenburg moest hiervoor per kwartaal bijv.  € 400,00 betaald worden. Dit werd berekend n.a.v. de strekkende meters die de kraam bedroeg.
In ons voorbeeld van 5×2 meter wordt door Rotterdam de prijs verhoogd met 30% en de verrekening gedaan per vierkante metes, in dit geval dus 5 x 2 = 10 m2.
Deze oppervlakte is dus 2 x groter dan de vorige berekening (€ 400,00 x 2 = € 800,00).

Hier bovenop komt nog eens die 30% verhoging en dan komen de kwartaaltarieven voor de marktondernemer dus uit op € 800,00 x 130% = € 1040,00.
Dit is dus een totaalverhoging van € 1040,00 – € 400,00 = € 640,00 (160%).

Maar hoor ik u al denken dat is ondernemersrisico. Wat zou u er van zeggen als uw OZB – en Rioolheffingen in 1 keer 160% stijgen, dus van ongeveer € 600,00 naar € 1560,00 ? Dan zou u ook op uw achterste benen staan om deze exorbitante verhoging aan te vechten of teniet te laten doen. 

Tijdens de commissievergadering van 16 februari jl. kwam portefeuillehouder Schellenboom tot dezelfde conclusie. De tarieven die Rotterdam rekent voor de ondernemers op de Rozenburgse weekmarkt zijn niet van deze tijd ook al denkt Rotterdam daar anders over. In de mededeling die de heer Schellenboom voorafgaand aan dit agendapunt gaf kwam naar voren dat het dagelijks bestuur van Rozenburg op zoek is naar oplossingen. Dit wordt op 2 manieren gedaan:

  • Allereerst wordt er geprobeerd om ‘de Stad’ in te laten zien dat de reeds doorgevoerde verhogingen waartegen het DB vooruit al heeft aangegeven dat dit niet wenselijk is terug te draaien naar een normaler of in ieder geval redelijker niveau.
  • Ten tweede wordt onderzocht of er in combinatie met de Brancheorganisatie of de Rozenburgse weekmarkt een eigen, zelfstandige weekmarkt opgericht kan worden. Dit houdt in dat de tarieven niet meer bepaald kunnen worden door Rotterdam maar dat dit een op zich zelf draaiende en zichzelf onderhoudende weekmarkt zou kunnen worden.

Diverse politieke partijen waaronder natuurlijk Gemeentebelangen  Rozenburg onderschrijven de noodzaak om iets te doen. Wekelijks komen de burgers elkaar opzoeken op het plein en maken dan een praatje terwijl ze de verse producten etc. halen bij de marktkramen. Wij zetten ons in om ONZE Rozenburgse markt te behouden. ‘DIT MAG NIET VERDWIJNEN!!!’
Daarom hebben wij als fractie aangegeven dat wij het initiatief van het Dagelijks Bestuur toejuichen en  hen willen vragen om zeer spoedig met een voorstel naar de deelraad te komen zodat we dit stukje Rozenburg kunnen blijven behouden.

 

          Namens de Fractie van   Gemeentebelangen Rozenburg, 
Tom de Raaf, burgercommissielid.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.