img_7520

Aboutaleb: ‘Rozenburgse Ondernemers samen veiliger’

BIJEENKOMST ROZENBURGSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS VAN DE POTHOF OP 24 JANUARI 2012- door Johan de Groot

De bijeenkomst was georganiseerd in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Om het belang hiervan te onderstrepen was burgemeester Aboutaleb naar het deelgemeentekantoor van Rozenburg gekomen. De opkomst van de ondernemers was behoorlijk wat eveneens gold voor de aanwezige geïnteresseerde lokale politici.

Na een welkom en inleiding van onze deelraadsvoorzitter Paméla Blok werd een filmpje getoond over de gevolgen van overvallen op winkels en bedrijven. De slachtoffers vertelden in dit filmpje, soms zeer geëmotioneerd, wat hun ervaringen daarmee waren en nog steeds zijn.

img_7520

Burgemeester Aboutaleb kwam daarna aan het woord en gaf aan, dat deze overvallen de laatste jaren veelvuldig voorkomen en dat dit als zware criminaliteit wordt gezien. Op het ogenblik is er in Rotterdam een team van 80 rechercheurs fulltime mee bezig en dat heeft resultaat. Soms wordt zelfs niet geaarzeld om helikopters bij de opsporing in te zetten. Dit alles heeft er voor gezorgd dat er in het afgelopen jaar 235 verdachten zijn opgepakt.

De burgemeester onderstreepte nog eens dat het van uitermate groot belang is dat de ondernemers samenwerken op het gebied van preventie. Het KVO is daarin een middel. Vergroot je eigen veiligheid om zoveel mogelijk en liefst alleen maar met plastic geld te laten betalen. Er zijn al een paar 100% pingebieden gerealiseerd, zoals in de Koopgoot. Burgers kunnen ook in grote mate bijdragen om als ogen en oren voor de politie te fungeren.

Na het indringende filmpje en dito inleiding van de burgemeester konden de ondernemers vragen stellen. Er werd gesteld dat de daders uiteindelijk weg komen met hele lichte straffen, welke geen recht zouden doen aan de ernst van de gepleegde feiten. De burgemeester pareerde dat met te stellen dat Nederland het zwaarst straft Europees gezien.

Een andere ondernemer vroeg zich af dat de criminaliteit door de Rotterdamse aanpak nu uitzwermt naar andere gemeenten en stelt dat er meer samenwerking met betrekking tot de aanpak van de criminaliteit zal moeten plaatsvinden. De burgemeester gaf aan, dat hij binnenkort de burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, op bezoek krijgt om hem met de aanpak te laten kennismaken. Maastricht gaat thans gebukt onder het geweld van drugsrunners, veelal uit Rotterdam.Ook gaf de burgemeester nog desgevraagd mee, dat patsergedrag (jonkies die bijvoorbeeld in dure Mercedessen rondrijden) kan rekenen op extra uitputtende controles. 
Tot slot riep burgemeester Aboutaleb alle aanwezigen op om innovatieve ideeën over veiligheid in te dienen, zij kunnen meedingen naar een beloning van € 10.000,00. 

Hij gaf daarna het woord aan de Stadsmarinier Jur Verbeek, bij velen nog bekend in Rozenburg uit zijn tijd als rayoncommandant bij de Rijkspolitie Rozenburg. Jur Verbeek beheert het budget KVO, wat een onderdeel is van veiligheid in het algemeen. Tevens wees hij op de zware straffen die tegenwoordig uitgesproken worden door de rechter aan overvallers. 

img_7603

De straffen lopen al snel op als er sprake is van gebruik van wapens zoals messen en vuurwapens en of er geweld is toegepast. Een overvaller, die een overval pleegt met een vuurwapen kan al gauw 6 jaar gevangenisstraf oplopen.

Als tip gaf hij mee voor ondernemers met een iPaD, iPhone de App op www.stopheling.nl te downloaden, waarmee het gemakkelijk wordt om gestolen goederen te herkennen. Dat geldt overigens niet alleen voor ondernemers.

Ondernemer Martin van Os werd nog in het zonnetje, of liever gezegd in de bloemetjes, als initiatiefnemer van het KVO op de Pothof. Belangrijk voor de Rozenburgse ondernemers was het aanbod van Jur Verbeek om hen begeleiding op technisch gebied aan te bieden en zelf gratis veiligheidsmiddelen te kunnen leveren.

Dagelijks bestuurder Frank Schellenboom sloot de avond af en riep de aanwezigen op om in te tekenen op de in de zaal aanwezig lijsten om blijvend geïnformeerd te worden op het gebied van KVO.

Ondernemers die deze avond gemist hebben kunnen zich natuurlijk ook aanmelden voor informatie. Dit kan via de website van de deelgemeente www.rotterdam.nl/rozenburg

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.