Donner wil echt van deelgemeenten af

Bron rijnmond.nl

Donner dient voorstel afschaffen deelgemeenten in

21 september 2011

Minister Donner van Binnenlandse Zaken heeft bij de Tweede Kamer het wetsvoorstel ingediend om de deelgemeenten in Rotterdam af te schaffen.

De wijziging houdt in dat de deelgemeenten in 2010 voor de laatste keer zijn gekozen. Vanaf 2014 moeten de deelgemeenten worden vervangen door bestuurscommissies, met daarin vertegenwoordigers vanuit de buurt of wijk. 

Directeur
De ambtenaren in een gebied moeten worden aangestuurd door een lokale directeur. De eindverantwoordelijkheid voor zo’n gebied moet volgens de minister komen te liggen bij de wethouders van de gemeente Rotterdam.

Rozenburg
In het nieuwe voorstel wordt ruimte gelaten voor Rozenburg en Hoek van Holland. Deze dorpen zouden door hun ligging nog wel op een andere bestuurvorm aanspraak kunnen maken.

Adviezen
Minister Donner legt met zijn voorstel de adviezen van Rotterdam en Amsterdam grotendeels naast zich neer. Hij kan echter niet de bevoegdheden van de gemeenten zover beperken, dat de gemeenten alsnog besluiten tot verkiezingen van lokaal bestuur over te gaan. Die ruimte hebben ze in het voorstel wel.

De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel van de deelgemeenten nog bespreken.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.