Minder openingen Botlekbrug in spits na 1 oktober

Betere doorstroming door minder openingen Botlekbrug (bron: www.verkeersonderneming.nl)

15-09-2011 – De Botlekbrug krijgt vanaf 1 oktober voor het eerst een spitsregime. Dat gebeurt ter bevordering van de doorstroming op de A15-corridor, die de komende jaren wordt verbreed. De maatregel geldt op werkdagen van 06.00 tot 09.00 uur en tussen 15.00 en 18.00 uur. Tijdens spitsuren zijn er alléén op de hele en halve uren brugopeningen voor de scheepvaart met een maximum van 10 minuten per opening. Normaliter gaat de brug in de spits driemaal per uur open. De verwachting is dat, door deze maatregel, 500 extra auto’s per spitsuur via de Botlekbrug de Oude Maas zullen passeren.

Het Havenbedrijf heeft deze maatregel genomen in nauw overleg met de scheepvaart. De Oude Maas geldt als één van de drukste binnenvaarwegen van Europa. Bij de Botlekbrug komt het verkeer van de Nieuwe Waterweg, het Hartelkanaal, de Oude en de Nieuwe Maas samen. Minder dan twee openingen per uur is niet wenselijk. Daarvoor is het te druk met de scheepvaart en de stroming te complex. Ook partijen als De Verkeersonderneming, het Loodswezen, het Havenschap Moerdijk en de gemeente waren betrokken bij de totstandkoming van het spitsregime.

Brugwachter
De scheepvaart die een opening nodig heeft tijdens de spits moet zich één uur van te voren  melden bij de brugwachter van de Botlekbrug. De Verkeersmanagementcentrale Rhoon en de brugwachter werken samen om de scheepvaart zo efficiënt mogelijk te laten passeren tijdens een brugopening.

Uitzonderingen
Tijgebonden schepen mogen, indien nodig, ook passeren buiten de vaste momenten. Tijdens het spitsregime mag alléén de beroepsscheepvaart gebruik maken van de brugopening. Bij onvoorziene omstandigheden en in het kader van de veiligheid kan de brugwachter altijd besluiten de brug te openen buiten de vastgestelde openingstijden of de brug niet te openen (bijvoorbeeld bij een stremming van de Botlektunnel). Het spitsregime is niet van kracht tijdens de weekenden, feestdagen en vakantieperiodes in de regio Rotterdam.

De nieuwe openingstijden worden na een half jaar geëvalueerd met de betrokken partijen.

Overzicht bedieningstijden
Openingstijden Botlekbrug tijdens het Spitsregime, m
aandag tot en met vrijdag, vaste openingen om:

Ochtend: 06:00, 06:30, 07:00, 07:30, 08:00 en 08:30 uur        |              Middag: 15:00, 15:30, 16:00, 16:30, 17:00 en 17:30 uur.

Het spitsregime is niet van kracht tijdens de weekenden, feestdagen en vakantieperiodes in de regio Rotterdam. 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.