Grote KPN-storing Rijnmond – ook geen metro

GBR heeft al vaker vraagtekens gezet bij de storingsgevoeligheid en de dekkingsgraad van het C2000 systeem (lees onze vragen uit 2009).
Omdat er geen backup is van het C2000-systeem wordt het normale mobiele netwerk daarvoor gebruikt maar zoals blijkt uit onderstaande berichtgeving is ook die werking niet gegarandeerd.

27 juli 2011: Website Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond:
Woensdag 27 juli is rond 1.00 uur in de ochtend een storing ontstaan in het telefonienetwerk van KPN. Deze is inmiddels opgelost. De storing vond plaats in de regio Rotterdam-Rijnmond. Ook delen van regio Zuid-Holland-Zuid en Hollands-Midden werden getroffen.

Ook de RET had problemen met het veiligheidssysteem in de metro. Daarop heeft de RET besloten het metroverkeer vanochtend niet op te starten. De RET heeft extra bussen en trams ingezet. Vanaf 9:30 wordt het metrovervoer weer opgestart. Uit veiligheidsoverwegingen wordt eerst met lege voertuigen testritten uitgevoerd om te testen of het eigen veiligheidssysteem weer stabiel is. Als dit in orde is kan de metro weer volgens dienstregeling gaan rijden.

Genomen maatregelen Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

In Rijnmond hadden de hulpdiensten zich voorbereid op de mogelijke gevolgen van de storing zoals uitval van de bereikbaarheid van 112-centrale. Daarom is opgeschaald naar GRIP 4 en werden gemeentelijke en regionale veiligheidsstaven geactiveerd. Om de veiligheid voor de burger goed te kunnen garanderen,  hebben de hulpdiensten in de regio politiebureaus en brandweerkazernes bemand. Ook heeft de politie in de steden en dorpen extra politie ingezet. Daarbij heeft Radio Rijnmond gedurende de storing gefungeerd als rampenzender.

Rijnmond.nl
Aboutaleb wil onderzoek naar oorzaak KPN storing

27 juli 2011

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam wil een onderzoek naar de oorzaak van de storing aan het communicatienetwerk van de hulpdiensten. De burgemeester wil tekst en uitleg van KPN hoe zo’n grote storing kan ontstaan bij regulier onderhoud.

Er is geen back-up van het C-2000 netwerk. De burgemeester gaf aan dat dit netwerk onder verantwoordelijkheid valt van het ministerie van Veiligheid. Bij invoering van C-2000 is besloten dat dit netwerk, samen met een mobiel netwerk voldoende veiligheid biedt. Een storing als deze is aanleiding voor evaluatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.