Boekhouding Rdam een chaos- Rozenburg de dupe?

De boekhouding van Rotterdam zou een chaos zijn volgens ingewijden. GBR heeft er vóór de herindeling voor gewaarschuwd niet zomaar in dit herindelingsavontuur te stappen. Rozenburg had immers zijn zaakjes prima op orde in de jaren 2006-2010 en had zelfs gereserveerd voor MFC en Raadhuisplein. Die veel te snelle overstap zou weleens een slecht scenario voor Rozenburg kunnen inhouden vreesde GBR. Nu blijkt dat het inderdaad niet van een leien dakje gaat, projecten veel meer geld kosten en dat zelfs aan het bestaansrecht als deelgemeente wordt geknaagd.

Na de herindeling werden de bezittingen, aandelen en reserves van Rozenburg ondergebracht bij Rotterdam. Het zogenaamde luik Rozenburg = BIR (Bestermmingsreserve Investeringen Rozenburg) ontstond in het IFR (Investeringsfonds Rotterdam). Uit dit fonds met eigen geld kon Rozenburg haar voorzieningen aanpassen. Het vastgoed van de gemeente kwam in beheer bij het OBR (ontwikkelingsbedrijf Rotterdam).

Het bleek dat tussen Rozenburg en Rotterdam de besprekingen over de financiën bijzonder moeizaam verliepen. De overgang van gemeente naar deelgemeente kostte Rozenburg meteen 4,3 miljoen vanwege andere rekenmethodes bij Rotterdam. Er ontstond een gat in de deelgemeente begrotingen voor 2010 en 2011 van dik een miljoen. Hogere doeluitkeringen uit het deelgemeentefonds zijn nog steeds onderwerp van gesprek tussen Rozenburg en Rotterdam. Ook de bedragen voor de aanpassing van het Raadhuisplein werden fors hoger en zoals nu blijkt gaat de ontwikkeling van het MFC ook gepaard met enorme verhogingen in de financiering.

Het bericht over de financiële chaos brengt bij GBR de gedachte aan een terugkeer naar de status van zelfstandige gemeente naar boven. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, tenslotte…..   Een reële mogelijkheid of wishful thinking???

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.