beschadigd beeld

Beelden in Rozenburg niet veilig?

Kunstwerken in Rozenburg niet veilig ?! 

Kunstwerken van brons zijn tegenwoordig niet meer veilig in de buitenruimte. Bronsdieven ondernemen werkelijk de gekste dingen om aan het ‘nieuwe goud’ te kunnen komen. Cultuurhistorische waarde interesseert deze mensen niets of is hen onbekend. Ook in Rozenburg verdween een beeld. Wijkbewoners zijn terecht ongerust over wat er met ‘hun’ beeld is gebeurd.

De kunstobjecten zelf vertegenwoordigen vaak een stukje geschiedenis in het gebied waar het staat. Het is dan ook heel vanzelfsprekend dat zo’n beeld bepalend wordt voor een wijk.  Wijkbewoners zijn gehecht aan zo’n kunstwerk dat hun woongebied uniek maakt (zelfs als het soms niet eens hun smaak is). Wanneer het sculptuur er ineens niet meer staat, beseft men het werkelijke gemis.

In Rozenburg vindt op verschillende plaatsen nieuwbouw plaats. Hierdoor staan sommige beelden ineens op een locatie waarbij de omliggende gebouwen (bijna) leeg staan. Dit was ook aan de orde bij het ‘moeder en kind’ beeld bij de Elzenlaan. Wijkbewoners hielden al enige tijd het beeld scherp in de gaten, zeker na alle publiciteit over bronsdieven.  Deze sociale controle resulteerde in een melding bij de gemeente dat het beeld (rond de leegstand) wel erg aantrekkelijk zou zijn voor criminelen.  Er zou gelijk actie op worden ondernomen. Dat dit echter 3 weken zou duren en dat de politie er eerst bij aan de pas zou moeten komen, was niet waar de bewoners aan dachten bij:  ‘gelijk actie ondernemen’.

De oplettende buurt merkte een groep op die rond het kunstwerk zich nogal verdacht ophield en hebben de politie gebeld. Tegen de tijd dat de politie was gearriveerd was het beeld al beschadigd; een flinke zaagsnee die nog net het beeld niet had onthoofd.  De volgende dag was het beeld weg. Wat was er gebeurd en waar was het beeld van hun wijk gebleven? Geruststellende antwoorden kwamen er niet….

 beschadigd beeld

Na onderzoek door Marjon McElligott van GBR  bleek dat medewerkers van Gemeentewerken de volgende dag het beeld meegenomen hebben naar de gemeentewerf waar het nu achter slot en grendel staat.  Er zal nog bekeken moeten worden hoe  het beeld gerepareerd kan worden en wie dat zal moeten gaan betalen.  De verwachting is dat het beeld geregistreerd wordt en dan tijdelijk zal worden verplaatst naar een aparte werf in Rotterdam waar het gerepareerd kan worden.  Daarbij komt dan wel de vraag of het beeld in Rozenburg terug zal komen (op een andere plaats) in de wijk.  Het dagelijks bestuur van de deelgemeente zal dat moeten gaan regelen met Rotterdam.

beeld op gemwerf 

Het is jammer dat er niet gelijk op de alerte wijkbewoners is gereageerd en zeer spijtig dat hun terechte bezorgdheid niet serieus is genomen. Dan was het beeld nu nog heel. Zo zie je maar dat Rozenburg nog een hele verbeterslag te maken heeft bij de communicatie met inwoners en dat wijkbeleid toch echt vorm moet gaan krijgen.

Nu maar hopen dat het dagelijks bestuur kan regelen dat dit unieke Rozenburgse beeld weer snel thuis kan komen in de wijk waarin het zo gewaardeerd wordt.


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.