Opheffing Deelgemeenten?

Opheffing deelgemeenten – kabinetszwaard van Damocles voor Rozenburg? (met filmpje van de NOS)

De plannen van het kabinet Rutte voor het opheffen van de deelgemeenten komt voor Rozenburg wel op een heel vervelend moment. Er wordt nog volop gewerkt aan het proces om van zelfstandige gemeente deelgemeente te worden. Na een verhitte discussie over het opheffen van de zelfstandige gemeente, met als resultaat de toetreding tot de verzameling deelgemeentes van Rotterdam, hangt er opnieuw een zwaard van Damocles boven Rozenburg.

In de discussie over de herindeling heeft GBR er altijd op gewezen dat elke gemeenteraad van Rotterdam zou kunnen besluiten om de deelgemeenten op te heffen. (zie ook ons dossier herindeling en het hoofdstuk ‘voordelen-nadelen’ op pagina 3+4 van onze brieven aan 2e en 1e Kamer)
De beslissing om deelgemeente te worden zou dus voor Rozenburg een groot risico inhouden. Rotterdam heeft in alle toonaarden ontkend dat er plannen zouden zijn om de deelgemeenten op te heffen.
 

Helaas heeft het nieuwe kabinet nu plannen gelanceerd om te snijden in de deelgemeenten. De gemeentewet moet hiervoor aangepast worden, dit gaat naar verwachting wel een aantal jaren in beslag nemen.

Terugkijken op de gevolgde herindelingprocedure en de genomen besluiten is zinloos, de herindeling is een feit. “Eens of oneens” met de deelgemeenten is voor Rozenburg ook geen punt van discussie meer. De verantwoordelijkheden die Rozenburg als deelgemeente heeft, geeft de inwoners toch nog een beetje invloed op lokale zaken. GBR constateert dat met deze kabinetsplannen Rozenburg wel eens op heel korte termijn volledig beroofd kan worden van invloed van de inwoners op dat lokale beleid.

GBR heeft het dagelijks bestuur van de deelgemeente gevraagd om het Rotterdamse standpunt op te vragen. De partijen in de deelgemeente wilden liever even afwachten tot er meer bekend is over de kabinetsplannen. Verantwoordelijk wethouder Mw. Kriens denkt daar hetzelfde over, ze spreekt dat uit in het bijgevoegde filmpje van de NOS. Aan het woord komen ook deelraadsvoorzitter Markerink van Overschie en Leefbaar Rotterdam raadslid Simons.

 

Website NOS, 23 oktober 2010: Het kabinet Rutte wil fors snijden in overbodige bestuurslagen. 

Hoog op het wensenlijstje staat het schrappen van deelgemeenten en deelraden. 

Dat leidt tot onzekerheid in Amsterdam en Rotterdam, waar sommige deelgemeenten net zoveel 
inwoners tellen als een middelgrote stad. 
Een reportage over de deelgemeenten met Rotterdam-Overschie als voorbeeld.

 

klik voor het filmpje op de link:       http://nos.nl/l/tcm:5-828537

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.