AD versleutelt tekst van eigen reporter, oordeel zelf.

ROZENBURG DEELGEMEENTE ROTTERDAM?

Oordeel zelf en zie hoe suggestief de tekst van een artikel wordt door hier en daar iets toe te voegen of weg te laten, het kopie-artikel stond in het AD (klik voor originele tekst), de originele tekst hebben wij ontvangen van de verslaggeefster.

Originele tekst voor het AD (publicatie met toestemming van Evelyn de Ruijter):

CDA: Rotterdam is best goed voor zijn deelgemeenten. Rozenburg in de leer bij Hoek van Holland.

Als weeskind proberen aan te haken bij een goedlopende gemeente of ondergeschikt worden aan grote broer Rotterdam. Dat is de keuze waar Rozenburg voor staat. Om te bepalen bij wie van de twee het bestuurlijk zwakke dorp het beste af is, steken de gemeenteraadsleden dezer dagen hun licht op bij de mogelijke partners van de toekomst. Gisteren ging vrijwel de voltallige raad op bezoek bij deelgemeente Hoek van Holland.

“Alles was wel heel erg gericht op het inpakken van Rozenburg,” concludeert Paméla Blok van Gemeentebelangen. Ze is wel onder de indruk van de Rotterdamse presentatie, maar houdt vooralsnog vast aan de voorkeur voor een zelfstandig Rozenburg.
Dat geldt eveneens voor het CDA. “Rotterdam is best goed voor zijn deelgemeenten”, stelt Joop van Leeuwen vast, maar ook hij ziet Rozenburg toch liever als zelfstandige gemeente doorgaan. “Ze hebben alles uit de kast gehaald om ons te overtuigen, maar als je een deelgemeente bent, beslist Rotterdam wel over de zaken die er toe doen.” 
Ook VVD’er Ruud Zeegers stelt vast dat Rotterdam met dit bezoek al het mogelijke heeft gedaan om het fenomeen deelgemeente aan te prijzen. Hij is niet erg onder de indruk. “Dit is niet de redding van Rozenburg, het is geen ideale situatie. Je krijgt als deelgemeente een jaarlijks budget waar je het mee moet doen.”
Voor de PvdA was het niet de eerste keer dat ze een dergelijk gesprek aangingen. De raadsfractie toog op eigen initiatief eerder al op werkbezoek bij de vakbroeders van de gemeente Maassluis, sprak met collega’s van Brielle en Bernisse en ging ook de kunst afkijken bij deelgemeente Hoogvliet. “Als fractie willen we goed beslagen ten ijs komen,” verklaart raadslid Hanny Krul. Alle aangehoorde voors en tegens afwegende kwam de PvdA tot de conclusie dat deelgemeente worden in de toekomst voor Rozenburg de grootste mate van zelfstandigheid en de meeste invloed op het bestuurlijke functioneren oplevert. Krul geeft aan: “Heel veel van de huidige gemeentetaken blijven dan in Rozenburg.” Nu doe je de burgers te kort, vindt ze. De manier waarop de ‘Hoekers’ om hun ‘dorp’ geven en hun zaken regelen, spreekt haar aan. “Zij kunnen zoveel meer voor hun inwoners doen dan wij nu.” De PvdA stelt overigens wel eisen aan een toetreding tot de gemeente Rotterdam: “Wij willen er niet slechter van worden.”
Arnold Bakels van de RND ziet in het beeld dat in Hoek van Holland werd geschetst een bevestiging van zijn al eerder ingenomen standpunt dat deelgemeente worden de enig realistische optie is voor Rozenburg. Maar hij blikt met de achterdocht die hem eigen is wel door het rooskleurige beeld heen. “Je kunt nog best veel zelf bepalen, maar er zitten ook minder positieve aspecten aan een deelgemeente.”   
De ChristenUnie ontbrak woensdagavond als enige van Rozenburgs politieke partijen bij het werkbezoek, maar dat was geen desinteresse of een stil protest, maakt raadslid Hans Vleesenbeek duidelijk. ,,Fractievoorzitter Haye Hoving is al enige tijd op non-actief omdat zijn echtgenote in het ziekenhuis ligt. En ik moest werken”, zo verklaart de na het vertrek van wethouder Siemen Schutte enig overgebleven CU-afgevaardigde in de raad de afwezigheid van zijn partij. Vleesenbeek onderschrijft het belang van dit werkbezoek, was er ook graag bij geweest, maar voor de Christen Unie zijn de kaarten eigenlijk al geschud. Deelgemeente worden is de enige echte optie. ,,We moeten gewoon nuchter zijn, alles rondom Rozenburg, de hele industrie, is gefocust op Rotterdam. Daar kun je niet omheen.” Vleesenbeek verwijst naar het onlangs verschenen onderzoeksrapport dat geen twijfel laat bestaan over de beperkingen van Rozenburg en haar toekomstige bestuursvorm.

Op 26 maart krijgen de raadsleden een presentatie over de uitkomsten van het net afgeronde onderzoek naar de toekomstmogelijkheden van Rozenburg. Daarna zullen ze definitief hun keus moeten bepalen. De inwoners mogen tijdens de volksraadpleging op 2 april hun mening geven. Op 11 april moet de gemeentelijke toekomstvisie bij de Commissaris van de Koningin ingediend zijn.  Een dag eerder wordt die visie in een speciale raadsvergadering openbaar gemaakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.