SUCCESVOLLE PRONKZITTING CARNAVALSVERENIGING “DE SMOOKSNUIVERS”

Pamela Blok en Lenneke van der Meer onderscheiden in Orde van de Halve Maan.
Op zaterdag 28 januari jl. vond in De Nieuwe Schans de 23e Pronkzitting van Carnavalsvereniging De Smooksnuivers plaats. Nadat voorzitter Floor Leune de avond officieel had geopend was het de beurt aan Opperspreekstalmeester(es) Esther Bot iedereen welkom te heten en de vereniging aan het publiek te presenteren. Op de vrolijke noten van Muziekkapel de Horlepiepers kwam een bonte stoet de zaal binnen, waaronder natuurlijk Prins Cornelis 1e en Jeugdprins Roy 2e met hun gevolg.

Traditiegetrouw waren er op de Pronkzitting vele acts te zien vanuit de eigen gelederen van de Smooksnuivers. Zowel de Dansmariekes als de Dansgarde lieten een geslaagde gardedans zien, waarbij gezegd moet worden dat het niveau van de Dansmariekes ieder jaar weer beter wordt, waarvoor complimenten. Ook de showdansen van beiden vielen goed in de smaak.

De jongens van de Jeugdraad brachten dit jaar een ludieke act op het bekende carnavalsnummer ‘Er is maar één wc, en we moeten met z’n twee’, compleet met rijdende toiletpot. Mevrouw Ans wist de zaal stil te krijgen door uitgedost met een prachtige hoed als dame een aantal ervaringen in een geestig verhaal aan het publiek voor te dragen. De Smooksnuivers zijn verheugd met de Hofjonkers, een vijftal jonge jongens die hopelijk de toekomst zullen zijn van de carnavalsvereniging. Ook zij wilden natuurlijk graag actief aan de Pronkzitting meedoen, dus buiten hun taak als toneelmeesters waren ze ook op het podium te bewonderen. Een geslaagde première en zeker voor herhaling vatbaar.

De Smooksnuiverinnen brachten op een mix van bekende Nederlandse liedjes de zaal in beweging. Ondanks het feit dat de gemiddelde leeftijd langzaam omhoog gaat, zijn de dames niet te stoppen en weten ze toch ieder jaar weer een vrolijk act om de bühne te brengen.

De leden van de Jeugdcommissie namen het publiek mee naar kabouterland. Naast de gepaste kleding was dit jaar ook veel aandacht besteed aan de decorstukken, wat een vrolijk schouwspel opleverde.  Na een succesvolle rentree op de Pronkzitting van 2005 lijkt het Herenballet weer een vast item te worden. Dit keer was hun klassieke dans niet op een wals, maar een snelle polka. De huppelende ‘dames’ zorgde weer voor heel wat hilariteit in de zaal.
Naast de eigen inbreng van de Smooksnuivers verzorgden de Rozenburgse Exceldansers een tweetal optredens. Het podium was bijna te klein voor de grote groep jeugdige dansers, maar met wat passen en meten wisten zij toch een perfect optreden te verzorgen. De dans van de dames was als vanouds van een hoog niveau.

Een van de hoogtepunten was het optreden van Smartlappenkoor Ridderkerk, dat met bijna 40 zangers en zangeressen plus begeleiding een aantal meezingers ten gehore bracht die, aangemoedigd door dirigent Cor Storm, enthousiast door de zaal werden meegezongen. Frans Piccobello entertainment verzorgde een tweetal opmerkelijke optredens, waarbij een groot aantal goocheltrucs voorbij kwam. Dat hierbij zo af en toe wat misging zorgde voor grote hilariteit bij het publiek. Een knappe combinatie van goochelkunst en humor. De muzikale begeleiding van alle artiesten was dit jaar in handen van Muziekkapel de Horlepiepers, die daarnaast ook een tweetal optredens op het podium verzorgden.

De Rozenburgse zanger Wendell, onlangs nog op tv te bewonderen in het NCRV-programma ‘De zingende zaak’ wist het publiek van de stoelen los te krijgen. Halverwege de avond bracht hij een aantal Engelstalige nummers ten gehore, en zat de stemming er al snel goed in. Tijdens het Nederlandstalige blok in de finale gingen alle remmen los en werd de zaal een dansende menigte.

Een vast gebruik op de Pronkzitting van de Smooksnuivers is de uitreiking van ‘De Halve Maan’, een onderscheiding die door de Prins uitgereikt wordt aan een Rozenburger die zich verdienstelijk heeft gemaakt op sociaal, cultureel of maatschappelijk gebied. De keuze van Prins Cornelis 1e was dit keer niet op één, maar op twee personen gevallen. In zijn toespraak lichtte hij toe hoe hij tot zijn keuze voor dit duo was gekomen. Hij refereerde aan wijlen de heer Sonneveld die zich in de jaren zeventig sterk maakte voor de jeugd van Rozenburg door het organiseren van de vakantiebesteding en tal van anderen jeugdactiviteiten. De heer Sonneveld ontving hiervoor in 1982 ‘De Halve Maan’ van wijlen Prins Herman 2e.

Eind jaren negentig is op initiatief van GBR Rozenburg opnieuw een invulling gegeven aan vakantiebesteding voor de jeugd in de vorm van Jeugdland. Dit evenement vindt nu reeds jaren met groot succes plaats en heeft zijn waarde voor de Rozenburgse jeugd reeds lang bewezen. Reden genoeg om de grote animators achter dit evenement de dames Pamela Blok en Lenneke van der Meer in het zonnetje te zetten en te huldigen in de ‘Orde van de Halve Maan’.  Prins Cornelis 1e wist de samenwerking nog eens extra te benadrukken door de beiden dames middels het lint van de onderscheiding met de polsen aan elkaar vast te binden. In het dankwoord benadrukte Pamela Blok heel blij te zijn met de erkenning, maar wilde daarbij aangeven dat de organisatie van Jeugdland alleen maar mogelijk is met de hulp van de vele vrijwilligers.

Na afloop van het officiële programma was er nog gelegenheid voor een dansje op het Bal-na, waar de muziek werd verzorgd door Mikado Services en ook de Horlepiepers en Wendell nog een optreden verzorgden.
De Smooksnuivers kunnen met recht terugkijken op een zeer geslaagde Pronkzitting en zich gaan opmaken voor het Groot Carnaval op zaterdag 25 februari a.s.

Voor meer informatie over onze carnavalsvereniging: www.smooksnuivers.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.