‘GEEN OPENBAAR ONDERWIJS ZONDER NOODSCHOOL

Rotterdamsch Dagblad, 21 februari 2005

Wethouder Krul wil snel antwoord van raad

De raad van Rozenburg moet heel snel beslissen of er een noodschool in het centrum van het dorp wordt gebouwd. Dat vindt wethouder Hannie Krul. Zo niet, dan moeten de leerlingen van de vestiging Elzenlaan van openbare basisschool De Phoenix komend schooljaar verkassen naar de vestiging Bramenpad, aan de andere kant van het dorp. En dat kan het begin betekenen van de teloorgang van het openbare onderwijs in Rozenburg, vreest de wethouder.

In de vestiging aan de Elzenlaan hebben nu 67 kinderen les. ”Dat is te weinig om zes klassen te vullen.” zegt Krul. Vier leerkrachten staan er voor de klas. De kosten voor het draaiend houden van de school zijn te hoog om te kunnen dragen, laat Krul weten. “Als de gemeente er drie ton bij geeft, is het geen probleem.”
Inmiddels heeft Krul de ouders van de leerlingen van de vestiging Elzenlaan (in Oost) laten weten dat een verhuizing naar het Bramenpad (in West) onvermijdelijk is als er geen tijdelijke school -een noodschool- komt.  De ouders van zeker zeventien leerlingen hebben daarop besloten hun kind naar een andere school te sturen, weet Krul.

Ondergrens
“Zij willen niet helemaal naar liet Bramenpad. Omdat de komst van een noodschool onzeker is, doen ze hun kind bij voorbaat al naar het protestants?christelijk of rooms?katholieke onderwijs.”
In totaal zitten er op de vestigingen van De Phoenix 215 kinderen. Als straks nog meer ouders hun kinderen van de school aan de Elzenlaan halen, is de kans niet ondenkbeeldig dal de ondergrens om als school te blijven bestaan wordt bereikt. “Als alle 67 kinderen naar het bijzonder onderwijs gaan, is dat de nekslag voor het openbare onderwijs. Als mensen solidair zijn met het openbare onderwijs, dan moeten ze nog eventjes volhouden. Ik hoop dart de raad de juiste beslissing neemt”.
De noodschool zou aan het Molenveld moeten verrijzen. Ook de leerlingen van christelijke basisschool De Rank worden daar gehuisvest. Het gebouw van De Rank gaat dan tegen de vlakte. Na uiterlijk vijf jaar -de maximale tijd voor een noodschool- kan er op die plek een centrumschool verrijzen: een Brede School voor allerlei soorten onderwijs, compleet met onder meer kinderopvang en een peuterspeelzaal. “Dat, is mijn ideaal,” aldus Krul.
Volgens de wethouder kan een noodschool heel snel worden gerealiseerd als het besluit er eenmaal door is. Het regelen van vergunningen duurt maar een week of zes en de gehouwen worden er kant en blaar neergezet. Als de raad in maart beslist dat de noodschool er komt, staat die er voor het begin van het nieuwe schooljaar verzekert Krul.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.