MOTIE VAN CHRISTENUNIE IS KLUCHT

Rotterdams Dagblad, 19 februari 2005

Wethouder Ruud Zeegers van Rozenburg kan opgelucht ademhalen. De motie van afkeuring die de ChristenUnie gisteravond tegen hem indiende, vond bij de andere fracties weinig steun. Uiteindelijk trok raadslid Siemen Schutte de motie in, nadat was overeengekomen dat de wethouder zijn verweer op schrift zal stellen.
Schutte heeft vooral moeite met de gang van zaken rond de vorige begrotingsbehandeling. De wethouder heeft zich vergist in de rente die de gemeente ontvangt over een landelijke lening van 25 miljoen euro, vindt hij. Vanaf 2008 is die rente niet meer 5,6 procent, maar daalt deze naar 3,36 procent, terwijl de begroting op het hoogste percentage is gebaseerd. Dat scheelt tonnen. De wethouder heeft verzuimd daarover direct met de provincie te gaan praten en dat keurt Schutte af.

Ook de informatieverschaffíng rond de centrumontwikkelingen en bedrijventerrein Pothof laat volgens Schutte te wensen over. “Het lijkt erop dat het informeren van de raad niet de prioriteit heeft van de wethouder.” zei hij gisteren. Het indienen van een motie van wantrouwen vond Schutte evenwel te ver gaan. “We willen de wethouder nog een kans geven, maar dat is wel de laatste. Het kan zo niet doorgaan.” VVD’er Bert Groenewegen, partijgenoot van Zeegers, vond dat de argumentatie van Schutte aan veel kanten rammelde. Hij benadrukte dat de provincie de begroting voor kennisgeving heeft aangenomen. “Dat is dus een soort goedkeuring.” Dat Zeegers niet eerder met de provincie had gepraat, heeft een simpele reden: „Het kan wel eens vervelend lang duren voordatje met de juiste personen om tafel kunt zitten: Ook de overige kritiekpunten weerlegde hij. De PvdA en de Nieuwe Democraten sloten zich bij zijn verhaal aan. Lenneke van der Meer van Gemeentebelangen Rozenburg trok nog feller van leer en liet geen spaan heel van de motie van de ChristenUnie. “Natuurlijk is het vervelend dat er een schoonheidsfout in de begroting zit, maar dan had u de begroting niet moeten goedkeuren,” sprak ze Schutte toe. Ook andere argumenten zijn volgens haar ‘volledig onbruikbaar’ of ‘te mager’ voor een dergelijke motie. “De ChristenUnie voert met deze motie een klucht op waarbij slechts krokodillentranen vloeien.”

Omdat de raad al urenlang over de overige agendapunten had gedebatteerd en het inmiddels bijna middernacht was, werd besloten dat Zeegers zijn weerlegging op schrift stelt. Hij meldde alvast dat er inmiddels een gesprek met de provincie heeft plaatsgevonden. “We hebben een uitstekend gesprek gehad en kwamen beslagen ten ijs.” Wat betreft de informatie over de Pothof, die was destijds minimaal, vertelde hij verder. “Ik moet wel iets kunnen vertellen wat van belang is. Ik ga geen gebakken lucht verkopen.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.