AKKOORD CALANDBRUG BEREIKT NA ACHT JAAR ONDERHANDELEN

Aanpassingen in 2007 gereed

De Calandspoorbrug ten westen van Rozenburg zal vanaf 2007 een stuk minder lawaai maken. De gemeente Rozenburg, spoorwegbeheerder ProRail en het ministerie van Verkeer en Waterstaat hebben na acht jaar onderhandelen daarover een akkoord bereikt.

Mogelijk wordt de uit eind jaren zestig stammende brug na 2015 vervangen door een nieuwe brug. Dat is overeengekomen met het ministerie, eigenaar van de brug.Het ministerie zal hoe dan ook vanaf 2015 de verantwoordelijkheid nemen voor de brug, die vanaf dan door de komst van de Tweede Maasvlakte een veelvoud van het huidige aantal treinen krijgt te verwerken. Om druk te zetten op het ministerie, heeft de gemeente eerder getracht de aanleg van de Tweede Maasvlakte te blokkeren door daartegen een bezwaarschrift in te dienen bij de Raad van State. Rozenburg heeft het bezwaarschrift nu ingetrokken, nadat een naaste medewerker van minister Karla Peijs heeft toegezegd inderdaad de verantwoordelijkheid voor de brug op zich te nemen.De maatregelen die de geluidsreductie moeten bewerkstelligen moeten na Europese aanbesteding in 2006 beginnen en moeten in 2007 klaar zijn. De spoorbrug ten westen van Rozenburg, die intenstief gebruikt wordt voor goederenvervoer, moet dan een stuk minder lawaai produceren.

Het project zal naar schatting, inclusief renovatie van de brug, 50 miljoen euro kosten.De spoorbrug over het Calandkanaal krijgt geluiddempende blokken en zogenoemde sandwichplaten bij de stalen liggers. Door de brug zwaarder te maken, zal deze als vanzelf minder geluid produceren. Ook wordt de brug gerenoveerd. Eerder al werden er geluidsschermen geplaatst. Het totaalpakket aan maatregelen, dat nu nog wordt aangevuld met een snelheidsbeperking voor de voorbij denderende goederentreinen, moet een reductie van zo’n zeven decibel opleveren. De ingrepen zijn nodig, omdat in de toekomst in plaats van de huidige 450 treinen per week dat er nog eens zo’n duizend meer zullen zijn.Wethouder Rien Olijve van Rozenburg toont zich verheugd over het gesloten convenant, dat in de loop van januari pas officeel bekend wordt gemaakt. Wel vindt hij dat het nemen van maatregelen ‘veel te lang’ heeft geduurd. ,,Maar goed, het akkoord is er nu. Dat is het belangrijkste.” Loek Jansen van Werkgroep Decibel, die zich jarenlang namens omwonenden hard maakte voor verstrekkende geluidsmaatregelen, reageert gematigd positief. ,,Eerst zien, dan geloven. Bovendien houden na de maatregelen nog steeds 250 tot 300 huizen last.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.