POLITIEK ROZENBURG GOOIT HET ROER OM

Rotterdams Dagblad, 14 Mei 2004 

De Rozenburgse politiek is van plan er de resterende twee jaar van deze raadsperiode wat van te maken. De oppositie, die nu meestal buitenspel staat, zou meer bij de besluitvorming betrokken kunnen worden nu de coalitiepartijen bereid zijn ‘wisselende meerderheden’ te zoeken. Burgemeester Ria de Sutter voelt wel wat voor de D66-suggestie, om een extra beleidsprogramma te schrijven waar de hele raad achterstaat. De structuurvisie wordt genoemd als lakmoesproef.

Rozenburg – Ook is gisteravond afgesproken dat alleen de belangrijkste politieke onderwerpen waar nog wat over besloten kan worden, op de agenda komen. Er wordt niet meer over elk wissewasje urenlang gesproken. Bedoeling is allerlei zaken die al tijdens de begrotingsbehandeling zijn afgesproken door het college te laten uitvoeren. De Sutter wees op het belang de komende jaren voor belangrijke onderwerpen knopen door te hakken. Ze keek al met een schuin oog naar de provincie, die het liefst kleine gemeenten die niet goed functioneren, op den duur wil samenvoegen.

Bar slecht
De Rozenburgse raad keek gisteren, zoals de politici het zelf aangaven, in de spiegel. Aanleiding was een zelfonderzoek (door een extern bureau uitgevoerd) met een vernietigende uitkomst: de politieke verhoudingen zijn bar slecht. De raad herkende zich volkomen in de uitkomsten en beloofde een beetje on-Rozenburgs op een vriendelijke manier beterschap. Tot ongenoegen van GBR, dat wat meer vuurwerk had verwacht. De partij was ook teleurgesteld dat de burgemeester niet in het openbaar over haar functioneren wilde praten.

Aanleiding voor de zelfreflectie was een evaluatie van de manier waarop het dualisme – waarin raad en college onafhankelijker van elkaar werken, de raad meer de straat op kan en vooral het college moet controleren – in Rozenburg werkt. Of niet werkt. S. Schutte van de ChristenUnie merkte op dat de werkwijze vooral met de cultuur in het dorp te maken heeft. ,,Onze sterkte is dat we overal sterk bij betrokken zijn. De zwakte is dat we vaak primair reageren. Vanuit die constatering moet je zoeken naar verbeteringen. We zijn wat stijfkoppig en moeten leren onderhandelen.”

Een greep uit de suggesties: afgesproken is dat er in de commissies geen technische detailvragen meer worden gesteld, die kunnen schriftelijk worden afgehandeld. Is een onderwerp uitvoerig in de commissie besproken, dan kan het in de raad een hamerstuk zijn. Niet ‘mauwen’ over besluiten van de rijksoverheid. Niet praten om het praten. Het CDA wil af van het ‘hullie tegen ons’-gevoel. Burgers moeten eerder bij planvorming betrokken worden.

Wethouder Rien Olijve riep de raad op om het college ‘ruimte te geven’ bij de uitvoering van de afgesproken taken en niet voortdurend de wethouder om stapels informatie vragen, die weer tot nieuwe vragen leiden. ,,Heb meer vertrouwen, dan worden de agenda’s korter.”

Naast de ’technische verbeteringen’ in de manier van vergaderen en aansturing van de ambtenaren, moet de Rozenburgse raad het oud zeer vergeten en meer samenwerken. De Sutter, voorstander van een a-politiek beleidsprogramma waarin ook de oppositie zich kan vinden, erkende dat partijen ook de behoefte hebben zich te onderscheiden van andere partijen. ,,We moeten een balans vinden tussen machtspolitiek en profileren.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.